Speechbattles

Speechschrijfwedstrijden om je hoofd en je pen aan te slijpen. Meedoen – en winnen – doe je onder je eigen naam. Want ook een speechschrijver wil  soms uit de schaduw treden van zijn spreker(s). 

Doe mee aan de Prinsjesrede!

De Prinsjesrede is de jaarlijkse wedstrijd speechschrijven georganiseerd door het Prinsjesfestival. De opdracht is ook dit jaar weer actueel en uitdagend:

De opdracht voor 2023: Met elkaar over twintig jaar.

Het is 2024. Na de val van het kabinet en een lange formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Het regeerakkoord is een moeizaam compromis tussen zes coalitiepartijen, zonder echte oplossingen voor de grootste maatschappelijke issues.

Een maand na installatie kondigt de minister-president (v/m) plotseling aan dat er een tv-toespraak komt vanuit het Torentje. In deze toespraak wil de minister-president een koerswijziging neerzetten, dwars tegen alle afspraken met de vastgelopen coalitie in. Het initiatief om zich tot Nederland te richten komt van de minister-president zelf. Die speelt daarmee een hoog spel en legt het eigen lot en dat van het kabinet in de waagschaal. Of is de toespraak zo sterk dat de minister-president daarmee veel afgehaakte Nederlanders en de verdeelde politiek weer achter zich krijgt?

Al dagen gonst het in Nederland waar de toespraak over zal gaan, maar de inhoud blijft geheim. Wat is zó urgent dat de minister-president vanuit het Torentje wil spreken? Gaat de toespraak over de natuur? AI? Polarisatie? Of iets anders?

Wil je meedoen? Stuur dan je toespraak van 500 tot maximaal 750 woorden uiterlijk 20 augustus 2023 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

Een deskundige jury selecteert drie finalisten; deze speeches worden tijdens de finale op 15 september voorgedragen door leden van Het nationaal Toneel. De jury kiest de winnaar. De hoofdprijs is een geldprijs van 1000 euro en – natuurlijk en vooral – de eer.  

 

Meer informatie kun je vinden op: https://www.prinsjesfestival.nl/activiteit/prinsjesrede-2023-2/

 

 

 

Speech Battle