Masterclasses
en korte trainingen
Doelgroep
Speechschrijvers zijn er in soorten en maten, want iedereen werkt in een andere omgeving, voor verschillende sprekers. Dat vraagt om specifieke kennis en verschillende vaardigheden. Daarom biedt de Speechschrijversvakschool trainingen en masterclasses aan om in al die uiteenlopende behoeften te voorzien. De trainingen duren een dag, de masterclasses een dagdeel, allemaal in kleine groepjes. Het aanbod wisselt iedere 6 maanden, afhankelijk van belangstelling en actualiteit.
Masterclass ‘ChatGPT voor Boomers’
Trainers: Casper en Hajo Schoppen
‘De menselijke factor blijft cruciaal voor op maat gemaakte, krachtige toespraken die écht resoneren.’
Aldus een Nederlandse politicus die bekendstaat als een uitstekende spreker. Geruststellend nieuws voor speechschrijvers!
Of kwam het citaat van ChatGPT? En zo ja, is dat dan net zo geruststellend of juist helemaal niet? Het maakt in ieder geval nieuwsgierig. Want hoe werkt ChapGPT nu eigenlijk? En vooral: hoe kan ik het gebruiken?
Opzet: tijdens deze Masterclass leer je wat Kunstmatige Intelligentie (KI) is en hoe Chat GPT werkt: hoe menselijk is ChatGPT, wat kan ChatGPT en wat niet? Wat zijn veel voorkomende (voor)oordelen over ChatGPT? We gaan ook samen aan de slag. Dat doen we door teksten van mens en machine te vergelijken en door de deelnemers te leren hoe je het beste kunt samenwerken met ChatGPT. Al doende leer je beter begrijpen hoe ChatGPT je kan helpen én wat jouw inbreng waardevol maakt.
Leerdoelen: Na deze workshop begrijp je beter wat ChatGPT is en wat de sterke en zwakke punten zijn. Je leert dat je niet tegen de machine hoeft te vechten, maar ermee kunt samenwerken. Je wordt je scherper bewust van je rol als mens binnen die samenwerking en kijkt daardoor met een frisse blik naar je eigen teksten.
Casper Schoppen is student wiskunde, schaakgrootmeester en fervent ChatGPT-gebruiker.
Hajo Schoppen is Caspers vader, zelfstandig tekst- en speechschrijver en auteur van De Huiswerkhulp.
Voorbereiding: iedere deelnemer moet een eigen laptop of tablet meenemen met daarop de gratis versie van ChatGPT. Na je inschrijving krijg je te horen waar/hoe je die kunt downloaden of hoe je een account kunt aanmaken.
Kosten: voor deze pilot: € 100 (ex btw)
Masterclass: ‘De rode draad’
Trainer: Renée Broekmeulen
13 mei 2025
Een heldere, boeiende speech heeft een heldere structuur: wat bij elkaar hoort staat bij elkaar in een logische volgorde. Een structuur die ook hoorbaar moet zijn. Dat is belangrijk omdat je geen kopjes kunt gebruiken en je luisteraars niet kunnen terugbladeren; je moet ze bij de eerste tonen vastpakken en tot het slotakkoord niet meer loslaten. Met andere woorden: je moet zorgen voor een hoorbare rode draad in je speech.
Opzet: Je leert technieken om een speech een hoorbare structuur te geven, om te zorgen dat je boodschap en je argumenten hoorbaar samenhangen en tot een logische conclusie leiden. Hoe zorg je voor bruggetjes tussen verschillende onderwerpen en argumenten? Hoe bouw je aan een boeiende rode draad die je luisteraars van begin tot eind meeneemt in je verhaal, van premisse tot conclusie? Dat doen we met voorbeelden uit verleden en actualiteit, maar vooral aan de hand van je eigen speeches en die van de andere deelnemers: wat ging er goed en wat kan beter?
Leerdoelen: na de masterclass heb je geleerd hoe je een speech logisch opbouwt, hoe je die opbouw hoorbaar maakt en hoe je een rode draad kiest en uitwerkt tot een framewerk voor je verhaal.
Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding
Kosten: 300 euro (ex btw)
Masterclass: ‘Hou het kort! Verhalen vertellen in 80 woorden’
Trainer: Karel Feenstra
20 maart 2025
De kortste roman ooit geschreven telde zes woorden. En geen lezer hield de ogen droog. Goede verhalen ontlenen hun kracht niet aan de hoeveelheid woorden. Vaak geldt zelfs: hoe korter, hoe krachtiger. En dat is best moeilijk als je veel te vertellen hebt. Maar hoe herken je de overtollige woorden? Wanneer is een verhaal nou een goed verhaal? In deze masterclass laat columnist en speechschrijver Karel Feenstra zien dat tachtig woorden vaak genoeg zijn. Dat helpt je niet alleen om scherper te formuleren maar ook om je verhaal goed te presenteren op sociale media.
Opzet: Schrijven is schrappen. Om goed te kunnen schrijven moet je weten wat je vertellen wil. De toverkracht van een goed verhaal kan niet zonder nuchtere techniek. In deze masterclass ontrafelen we de structuren die verhalen hun aantrekkingskracht geven. Aan de hand van literaire voorbeelden en filmklassiekers leggen we het patroon bloot waarop elk goed verhaal gebaseerd is. Daarmee gaan we aan het werk. Je gaat naar huis met een goed verhaal in tachtig woorden.
Leerdoelen: Na deze masterclass kijk je met andere ogen naar verhalen. Je zal strenger naar je pen kijken. Daar zullen straks misschien wat minder woorden uit vloeien, maar wat er uitkomt, zal sterker zijn! Of dat nu een speech, een corporate story of een kort verhaal is.
Karel Feenstra is schrijver, copywriter en werkt ruim zes jaar als speechschrijver bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sinds 2013 schrijft hij elke week een column in tachtig woorden voor literair platform Tzum.
Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding
Kosten: 300 euro (ex btw)
Training: ‘Presentatiecoaching’
Trainer: Tessa van Beest
8 april 2025
Een mooie speech schrijven, daar weten we wel raad mee. Maar een goed verhaal staat of valt met de manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Steeds vaker krijgen speechschrijvers het verzoek om samen met de spreker te oefenen. Hoe pak je dat aan? Waar let je op, hoe geef je feedback en hoe help je jouw spreker aan vertrouwen op het podium? Dat leer je in deze masterclass van speechschrijver en presentatiecoach Tessa van Beest.
Opzet: als presentatiecoach is het belangrijk om te leren observeren. Wat zie je en hoe kan je dat zo feitelijk mogelijk benoemen? Daar gaan we mee oefenen, onder meer aan de hand van video’s van je eigen spreker. Je gaat op zoek naar de authentieke vertelstijl van je spreker en je leert feedback te geven waar de ander wat mee kan. Vervolgens boren we een laag dieper en leren hoe je om kan gaan met hardnekkige gewoontes van je spreker. Ook kijken we wat je kunt bereiken met aanwijzingen in de tekst en hoe je een op maat gemaakte leesversie oplevert.
Leerdoelen: na deze masterclass kan je makkelijk uit de voeten met een verzoek van je spreker om een speech te oefenen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je dat het beste overbrengt. Je draagt eraan bij dat een spreker zichzelf blijft op het podium en dat je speech met impact wordt gebracht.
Tessa van Beest werkt 10 jaar als speechschrijver, onder meer voor de minister-president en de minister van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.
Studiebelasting: 1 dag + half uur voorbereiding
Kosten: 750 euro (ex btw)
Inschrijfformulier Masterclasses
Selecteer hieronder je Masterclass en schrijf je in.
De Speechschrijversvakschool
Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.
Adres
Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag