Vaktrainingen

De Speechschrijversvakschool richt zich op twee doelgroepen: mensen die speeches schrijven voor zichzelf en mensen die speeches schrijven voor een ander. Voor iedere doelgroep bieden we een ‘eigen’ Vaktraining aan, allebei op basis van de acht taken van een speechschrijver.

Vaktraining: ‘De kunst en kunde van een goede speech’

Deze tweedaagse vaktraining is gericht op beginnende professionele speechschrijvers bij overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die willen leren hoe ze een pakkende en passende speech kunnen schrijven voor hun bewindspersoon of CEO, burgemeester of wethouder, manager of directeur. 

Trainer: Renée Broekmeulen

2 dagen van 9.30 tot 16.30

max. 6 deelnemers

€ 1500 (ex btw)

Inhoud

Een speech is geen ‘gewone’ tekst, maar een tekst voor het oor, en dat vraagt om andere technieken, om andere woorden, om een andere structuur en een andere stijl. Een speech moet bij de luisteraars passen, bij de gelegenheid en het moment, maar ook bij de spreker; als je voor een ander schrijft is dat een extra uitdaging. Een vak apart. Een vak dat niet alleen een kunst is maar ook een kunde. De kunst bestaat uit het vakkundig en met verve uitvoeren van de  acht taken van een speechschrijver. De kunst is om ook je rol te pakken als adviseur in een vaak complexe omgeving. Want ook al schrijven speechschrijvers ‘in de schaduw’, je moet je binnen de organisatie, bij je spreker, wel laten horen. Alleen dan kun je je spreker echt helpen om zijn of haar punt te maken.

Opzet training

In twee dagen leer je de basis van het speechschrijversvak. De dagen zijn intensief en interactief: je gaat kijken en luisteren, we praten over wat werkt en wat niet werkt, wat moet en wat kan. Theorie wisselen we af met praktijk: zelf oefenen, zelf schrijven. Die oefeningen bespreken we in de groep; zo leer je ook van elkaar. Daarom zijn de groepen klein (maximaal 6 personen) en is de samenstelling van de groep zo divers mogelijk (de deelnemers komen altijd uit verschillende organisaties en instellingen, uit Nederland en uit België).

Dag 1

Een speech is altijd bedoeld om te overtuigen. De eerste vraag die je als speechschrijver moet stellen is dus altijd: wie wil ik overtuigen van wat? En dan: hoe kan mijn/deze spreker dat het beste doen? Tijdens de eerste dag leer je daarom hoe je je spreker kunt leren kennen, wat je moet weten over het publiek, de gelegenheid en het moment en hoe je een duidelijke boodschap formuleert. Dan kan het overtuigen beginnen. We maken daarbij gebruik van de klassieke overtuigingsmiddelen pathos, logos en ethos. Op basis daarvan gaan we aan de slag met het opzetten van een betoog: hoe kies je je argumenten? Welke argumenten werken het beste voor welke luisteraars? Hoe kun je die argumenten zo overtuigend mogelijk maken? Hoe overwin je weerstand? Hoe versterk je de geloofwaardigheid (het ethos) van je spreker? Dan is het niet alleen belangrijk om helddere spreektaal te gebruiken, maar ook om je tekst zo concreet en beeldend mogelijk te maken.

Dag 2

Deze tweede dag gaan we dieper in op de stappen die je moet zetten op een speech niet alleen overtuigend, maar ook boeiend en inspirerend te maken. We oefenen met een pakkend begin en een sterk einde, met concreet woordgebruik, getallen in de menselijke maat en het schrijven en gebruiken van anekdotes en voorbeelden, vaak als opmaat van een rode draad. Want een speech moet altijd een – voor de luisteraars hoorbare – samenhang hebben. Om een speech zo aansprekend mogelijk te maken gebruiken we retorische stijlfiguren, zoals drieslagen, metaforen en kruisstellingen. Bij alle voorbeelden en oefeningen besteden we ook aandacht aan de rol van de speechschrijver in een organisatie: je krijgt tips die je helpen om je rol als adviseur te vinden en te pakken, om je weg te vinden in de vaak complexe omgevingen waarin je als speechschrijver werkt. We maken ook uitstapjes naar framing, het voorbereiden van een videoboodschap en het gebruik van visuele hulpmiddelen

Locatie en catering

De training wordt gegeven in de gezellige lesruimte van de Speechschrijversvakschool aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. We zorgen beide dagen voor koffie, thee, fruit en ander lekkers, met heerlijke zelfgebakken koekjes en een gezonde lunch waarbij we rekening houden met alle dieetwensen van de deelnemers. De tweede dag sluiten we af met een borrel , om nog even na te praten.

Wat haal je uit deze training?

  • Je weet hoe je een speech kunt schrijven die past bij spreker en publiek, gelegenheid en moment.
  • Je weet hoe je een betoog kunt opbouwen, van boodschap tot argumentatie.
  • Je hebt geleerd hoe je het abstracte concreet, beeldend en aansprekend maakt.
  • Je bent je ervan bewust dat spreektaal iets anders is dan schrijftaal.
  • Je weet hoe je van je speech een samenhangend, voor de luisteraar goed te volgen, geheel maakt.
  • Je kunt retorische stijlfiguren herkennen en toepassen.
  • Je weet hoe je als speechschrijver je rol als adviseur kunt pakken (en hoe belangrijk dat is).
  • Je hebt weer een groep interessante mensen ontmoet.

Deze training is de afgelopen 20 jaar gevolgd door speechschrijvers die – onder andere – werken voor de premier en andere kabinetsleden, de burgemeesters van grote en kleinere gemeenten, de CEO’s van AEX- en MKB-bedrijven, de voorzitters van NGO’s en brancheorganisaties, en honderden andere mensen die van speeches schrijven hun vak hebben gemaakt. Veel van deze mensen zijn lid van het speechschrijversnetwerk ‘t Doode Paerdt. De deelnemers aan deze Vaktraining worden ook uitgenodigd om lid te worden.

De trainer

Renée Broekmeulen schrijft al ruim 25 jaar speeches voor politici en CEO’s, managers en bestuurders, waarvan velen een plek hebben op de jaarlijkse lijst van Invloedrijkste Nederlanders van De Volkskrant. De afgelopen 20 jaar trainde ze honderden Nederlandse en Vlaamse speechschrijvers die werken voor de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. In 2022 kwam haar boek ‘De Speechschrijver’ (Boom Amsterdam) uit dat in 2023 op de shortlist voor Managementboek van het Jaar terecht kwam. Renée is de oprichter en eigenaar van de Speechschrijversvakschool.

Boek ‘De Speechschrijver’

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek ‘De Speechschrijver’ van Renée Broekmeulen (2022, Boom Amsterdam). Een lees- en leerboek over de kunst en kunde van het schrijven van een goede speech, en volgens lezers hét moderne handboek voor speechschrijvers.

Open training of incompany

Een variant op deze training, op maat voor de eigen medewerkers of organisatie, is ook mogelijk. In het Nederlands of in het Engels. Stuur een mail of bel even, dan kunnen we bespreken wat je precies nodig hebt en maken we een offerte.

 

Vaktraining: ‘Van pitch tot podium’ 

Deze tweedaagse vaktraining is bedoeld voor mensen die willen leren hoe ze in een pakkende pitch of een boeiende speech kunnen laten zien en horen wie ze zijn en hoe ze denken. Hoe maak je nu écht je punt?

Hoe bereidt je een pitch of een speech voor, hoe zorg je dat je overtuigt, boeit én inspireert. Het gaat dan niet alleen om het gebruik van overtuigingsmiddelen en mooie woorden, niet alleen om presentatietechnieken en stemgebruik, maar om de combinatie van dat alles. Om tekst én spreker én presentatie. Leer je podium pakken door proef te draaien in een echt theater.

Trainers: Renée Broekmeulen, Maria Punch en Tessa van Beest

2 dagen van 9.30 tot 16.30
max. 6 deelnemers
momenteel alleen als incompanytraining

Prijs: op aanvraag

Inhoud 

Een overtuigende pitch of speech houden gaat over wat je zegt en hoe je het zegt. Het een kan niet zonder het ander. Daarom doorlopen we in deze vaktraining alle stappen die je helpen om je publiek te overtuigen en met succes en zelfvertrouwen op een podium te staan. Dat begint met een idee, een boodschap en hoe je overtuigingstechnieken, verhalen en stijlmiddelen kunt gebruiken om van dat idee, die boodschap een passende pitch of een boeiende speech te maken. Vervolgens ga je aan de slag om je eigen pitch of speech met overtuiging te brengen, op een manier die bij je past. Hoe kun je je tekst soepel en overtuigend brengen? Hoe kun je je podiumangst overwinnen? Hoe gebruik je je stem? Hoe zorg je voor het juiste ritme, klank en toon?

Opzet training

In twee dagen leer je en ervaar je alle stappen die je nodig hebt om je medewerkers, collega’s of kiezers duidelijk te maken wie je bent en wat je wil bereiken. De dagen zijn intensief en interactief: we kijken en luisteren, praten en oefenen. We houden de groep klein om iedere deelnemer zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven.

Dag 1:  Van pitch…

Trainer: Renée Broekmeulen

Tijdens deze dag leer je hoe je je plannen en ideeën zo overtuigend mogelijk kunt brengen. Samen met de trainer werk je aan een pitch die overtuigt en boeit. Je leert aan de hand van theorie en voorbeelden hoe je je imago kunt versterken, welke overtuigingstechnieken je kunt gebruiken, hoe je een goede anekdote vertelt en hoe belangrijk ritme en klank zijn voor een pakkende en passende pitch. Op het einde van de dag heb je niet alleen een pitch geschreven waarmee je het podium op kunt, maar heb je ook alle vaardigheden in huis om dit een andere keer zelf te kunnen.

Dag 2: … tot podium

Trainers: Tessa van Beest en Maria Punch

Een dag op de planken…. maar zonder plankenkoorts. Samen met de trainer ga je op zoek naar jouw eigen spreekstijl, kijk je naar je houding en je stemgebruik. Wat doe je met je handen? Hoe maak en hou je contact met je luisteraars? Wat zijn je valkuilen en hoe kun je die vermijden? Om je stem zo optimaal mogelijk te gebruiken, leer je alles over vocal tools: Wat is het effect van tone of voice, tempo, toonhoogte, articulatie of contrast?  Dit leer je allemaal door te kijken en te luisteren en vooral door veel zelf te oefenen, meestal in kleine(re) groepjes. Op het einde van deze dag ben je er klaar voor en breng je je eigen pitch op het podium in het prachtige Haagse Theater De Regentes.

Locatie en catering

De training wordt op dag 1 gegeven in de gezellige lesruimte van de Speechschrijversvakschool aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag en op dag 2 in het unieke Haagse Theater De Regentes. Beide locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. We zorgen natuurlijk voor koffie, thee, fruit en ander lekkers, met heerlijke zelfgebakken koekjes en een gezonde lunch waarbij we rekening houden met alle dieetwensen van de deelnemers. De tweede dag sluiten we af met een bubbelende borrel met hapjes, om nog even na te praten met de trainers en de andere deelnemers.

Boek ‘De Speechschrijver’

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek ‘De Speechschrijver’ van Renée Broekmeulen (2022, Boom Amsterdam). Een lees- en leerboek over de kunst en kunde van het schrijven van een goede pitch, speech of presentatie, en volgens lezers hét moderne handboek voor mensen die spreekteksten willen leren schrijven.

Dit haal je uit deze training

  • Je weet hoe je een pakkende en passende pitch schrijft.
  • Je weet hoe je je het beste kunt voorbereiden op je presentatie.
  • Je weet welke spreekstijl het beste bij je past en welke technieken je daarbij kunt gebruiken.
  • Je leert de mogelijkheden van je stem kennen om een speech geloofwaardig en overtuigend te vertolken.
  • Je kunt vocal tools als articulatie, tone of voice en tempo koppelen aan de inhoud van je speech.
  • Je staat ontspannen en zelfverzekerd op het podium.
  • Je hebt weer een groep interessante mensen ontmoet.

Open training of incompany

Een variant op deze training, op maat voor de eigen medewerkers of organisatie, is ook mogelijk. Stuur een mail of bel even, dan kunnen we bespreken wat je precies nodig hebt en maken we een offerte.

 

De trainers

Renée Broekmeulen schrijft al ruim 25 jaar speeches voor politici en CEO’s, managers en bestuurders, waarvan velen een plek hebben op de jaarlijkse lijst van Invloedrijkste Nederlanders van De Volkskrant. De afgelopen 20 jaar trainde ze honderden Nederlandse en Vlaamse speechschrijvers die werken voor de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. In 2022 kwam haar boek ‘De Speechschrijver’ (Boom Amsterdam) uit dat in 2023 op de shortlist voor Managementboek van het Jaar terecht kwam. Renée is de oprichter en eigenaar van de Speechschrijversvakschool. Volgens Renée kun je geen goede leider zijn als je niet in staat bent om je punt te maken.

Tessa van Beest werkt 10  jaar als speechschrijver, waarvan vijf jaar voor de minister-president en vijf jaar voor het ministerie van Financiën. Ze schreef niet alleen een aantal indrukwekkende speeches en lezingen maar begeleidde haar sprekers ook op hun weg naar het podium. Omdat Tessa ervan overtuigd is dat tekst, spreker en presentatie niet los van elkaar kunnen staan, is ze inmiddels een gecertificeerde presentatiecoach. Ze werkt nu als freelancer  voor verschillende opdrachtgevers, van NGO’s tot CEO’s. Ook traint ze professionele speechschrijvers om hun sprekers te coachen bij hun presentatie.

Maria Punch heeft 10 jaar ervaring in het trainen van professionals dwars door alle sectoren heen. Ze is de vaste stemcoach bij BNR Nieuwsradio waar ze met presentatoren, verslaggevers en podcastmakers werkt. Want zegt ze: ‘Als je op de radio kan boeien en overtuigen, kan je het op elk podium’. Ze ontwikkelde een cursus om advocaten overtuigend te leren spreken in de rechtszaal en heeft tientallen Kamerleden geholpen om hun allround spreekstijl te versterken. Maria maakt deel uit van het speakercoach team van TedXAmsterdamWomen. Cursisten waarderen Maria voor haar ervaring, rust en positieve, aanmoedigende aanpak.

 

Inschrijfformulier Vaktrainingen

Vul hieronder het formulier in en meld je aan voor een van de Vaktrainingen. Omdat de Speechschrijversvakschool een CRKBO-registratie heeft is het mogelijk om een paar trainingen ‘vrij van btw’ aan te bieden.  Als je dat op prijs stelt kunt je daarover contact met ons opnemen.

Datum (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer