Masterclasses

Masterclasses van ervaringsdeskundigen, uit onze eigen beroepsgroep en daarbuiten, uit Nederland en daarbuiten.

Doelgroep masterclasses

Ook al heb je al jaren ervaring als speechschrijver, toch is er altijd ruimte om (bij) te leren. Daarom biedt de Speechschrijversvakschool masterclasses aan voor meer en minder ervaren speechschrijvers. Bijeenkomsten met vijf tot tien collega’s (afhankelijk van de opzet en inhoud van de masterclass) waarin je leert van de docent en van elkaar. Het aanbod zal steeds wisselen, afhankelijk van belangstelling en actualiteit.

 

Masterclass: ‘Een speech om op te dansen’

Trainer: Renée Broekmeulen

Een speech is een tekst voor het oor. De uitdaging is om dat oor te strelen, misschien zelfs een beetje te kietelen. Om wat abstract is concreet te maken en wat grijs is meer kleur te geven. Maar zeker ook om alle elementen, alle onderdelen van je speech aan elkaar te plakken. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen gebruiken we beeldende en ritmische stijlmiddelen. Metaforen en allisies, drieslagen en anaforen. En hier en daar een lekkere hyperbool, een anadiplosis of een chiasme. Allemaal taaltrucjes die helpen om een speech boeiend, overtuigend en beluisterbaar te maken.

Opzet: je leert hoe je retorische stijlmiddelen kunt gebruiken om je speech kracht bij te zetten en een hoorbare structuur te geven. Welke zijn er? Welke kun je het beste gebruiken? Hoe bedenk je ze? Dat leer je aan de hand van historische en actuele voorbeelden en aan de hand van je eigen speeches en die van de andere deelnemers: wat werkt, wat kan beter, mooier, stijlvoller? 

Leerdoelen: na de masterclass heb je kennis gemaakt met een flinke set retorische stijlmiddelen, ben je in staat om een anafoor te gebruiken om je bruggetjes te slaan, een metafoor om een rode draad te introduceren en een drieslag om een ‘clap trap’ te maken  En ja: na de masterclass weet je wat dat allemaal betekent…

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (vrijgesteld van btw)

 

 

Masterclass: ‘Kerstballen, oliebollen en een passende speech’

Trainer: Renée Broekmeulen

Eigenlijk zijn er drie soorten speeches voor de feestdagen: feestelijk, feestelijk met een zakelijk randje en zakelijk. De ‘vrede op aarde, in mensen een welbehagen’-tekst: een feestelijke speech die de luisteraars vooral een goed gevoel moet geven, die moet verbinden, meestal voor een breed publiek. Veel mooie woorden, weinig concrete inhoud. De tweede soort is de ‘samen op weg’-tekst: een speech die je beste wensen combineert met de beste voornemens, wat kunt u doen met wat gaan we voor u doen: een beetje verbinden en een beetje beleid, een beetje terugkijken – naar hoogtepunten en gedeeld leed – maar vooral vooruit kijken naar wat het nieuwe jaar zal brengen. De derde is de meest ‘zakelijke’ versie: de ‘state of the union’-tekst: een speech die vooral inhoudelijk is, met de nadruk op je plannen voor het komende jaar. Een passende speech is dus een kwestie van kiezen, want alles tegelijk doen maakt meer stuk dan drank ooit goed kan maken….

Opzet: je leert hoe je een speech schrijft die perfect past bij spreker en publiek, gelegenheid en moment. Moet je terugkijken op het afgelopen jaar of vooral vooruit kijken? Hoe selecteer je de belangrijkste boodschap(pen)? Hoe maakt je het warm en persoonlijk zonder als een kerstkaart te klinken? Hoe vind je een rode draad die verleden, heden en toekomst op een feestelijke manier verbindt? We zien wat werkt en wat niet werkt door samen naar speeches van anderen te kijken en te luisteren én we werken samen alvast vooruit aan de eindejaarspeeches die de deelnemers aan het schrijven zijn. 

Leerdoelen: na de masterclass weet je hoe je een passende eindejaarspeech schrijft, met inhoud maar toch feestelijk. 

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (vrij van btw)

 

Masterclass: ‘Presentatiecoaching’

Trainer: Tessa van Beest

Een mooie speech schrijven, daar weten we wel raad mee. Maar een goed verhaal staat of valt met de manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Steeds vaker krijgen speechschrijvers het verzoek om samen met de spreker te oefenen. Hoe pak je dat aan? Waar let je op, hoe geef je feedback en hoe help je jouw spreker aan vertrouwen op het podium? Dat leer je in deze masterclass van speechschrijver en presentatiecoach Tessa van Beest.

Opzet: als presentatiecoach is het belangrijk om te leren observeren. Wat zie je en hoe kan je dat zo feitelijk mogelijk benoemen? Daar gaan we mee oefenen. Je gaat op zoek naar de authentieke vertelstijl van je spreker en je leert feedback te geven waar de ander wat mee kan. Heb je een filmpje van je ‘eigen’ sprekers? Stuur het ons van tevoren op.

Leerdoelen: na deze masterclass kan je gemakkelijker uit de voeten met een verzoek van je spreker om een speech te oefenen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je dat het beste overbrengt. Je draagt eraan bij dat een spreker zichzelf blijft op het podium en dat je speech met impact wordt gebracht.

Tessa van Beest werkt 9 jaar als speechschrijver, eerst voor het ministerie van Algemene Zaken en nu voor het ministerie van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dagdeel + half uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

 

 

 

Masterclass: ‘Presentatiecoaching voor gevorderden’

Trainer: Tessa van Beest

Tijdens de eerste masterclass presentatiecoaching heb je kennisgemaakt met de basisvaardigheden om met je spreker te kunnen oefenen. Hoe nu verder? Hoe boor je net een laag dieper? Wat doe je als een spreker hardnekkige gewoontes heeft die hij of zij niet zomaar afleert?

Opzet: we gaan nogmaals oefenen met de basisstappen om te presentatiecoachen. Daarna gaan we aan de slag met interventies. Je leert daarbij hoe je op een speelse en creatieve manier sprekers met ingesleten gewoontes (te hard praten, steeds naar het papier kijken, etc.) kunt helpen. We oefenen op elkaar en – indien mogelijk – met een externe spreker.

Leerdoelen: na deze masterclass voor gevorderden heb je de basisstappen van het presentatiecoachen goed onder controle. Daarnaast ben je in staat om een stap verder te gaan en door interventies met de spreker op zoek te gaan naar zijn of haar natuurlijke manier van spreken.

 

Tessa van Beest werkt 9 jaar als speechschrijver, eerst voor het ministerie van Algemene Zaken en nu voor het ministerie van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dagdeel + 1,5 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Inschrijfformulier Masterclasses

Selecteer hieronder de masterclass en schrijf je in. 

Selecteer hieronder de masterclass (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

De Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer