Masterclasses

 

Doelgroep masterclasses

Ook al schrijf je al jaren speeches, ook al heb je een van de vaktrainingen gevolgd, toch is er altijd ruimte om (bij) te leren. Daarom biedt de Speechschrijversvakschool masterclasses aan: bijeenkomsten in kleine groepjes om wat bij te leren, wat dieper te graven, of wat meer te oefenen met iets wat nog niet altijd goed gaat.  Het aanbod wisselt iedere 6 maanden, afhankelijk van belangstelling en actualiteit.

 

Masterclass: ‘De rode draad’

Trainer: Renée Broekmeulen

9 april 2024

Speeches bestaan uit één vloeiende tekst: een tekst voor het oor. Je kunt geen kopjes of alinea’s gebruiken om onderwerpen te scheiden en te onderscheiden. Je moet dus een andere techniek gebruiken om je luisteraars door je tekst heen te helpen, liefst zonder dat ze afdwalen van het pad dat jij met zorg hebt uitgestippelt: de rode draad. Die rode draad kan verhalend zijn of ritmisch, of, als het echt niet anders kan, met de aanwijsstok, maar is altijd een noodzakelijk instrument om je speech structuur te geven en die structuur hoorbaar en voelbaar te maken. 

Opzet: je leert hoe je concretiseringen en/of retorische stijlmiddelen kunt gebruiken om je speech  een hoorbare structuur te geven (daardoor) kracht bij te zetten. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe bedenk je een goede rode draad en hoe wikkel je die draad netjes af? Van een boeiend begin tot een sterk slot. Dat leer je tijdens deze Masterclass aan de hand van historische en actuele voorbeelden en aan de hand van je eigen speeches en die van de andere deelnemers: wat werkt, wat kan beter en mooier, samenhangender en stijlvoller? 

Leerdoelen: na de Masterclass weet je hoe je een rode draad kunt vinden en gebruiken en zo je speeches niet alleen een hoorbare structuur kunt geven, maar ze ook boeiender en beeldender maakt. 

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Masterclass: ‘Presentatiecoaching’

Trainer: Tessa van Beest

7 maart 2024

 

Een mooie speech schrijven, daar weten we wel raad mee. Maar een goed verhaal staat of valt met de manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Steeds vaker krijgen speechschrijvers het verzoek om samen met de spreker te oefenen. Hoe pak je dat aan? Waar let je op, hoe geef je feedback en hoe help je jouw spreker aan vertrouwen op het podium? Dat leer je in deze masterclass van speechschrijver en presentatiecoach Tessa van Beest.

Opzet: als presentatiecoach is het belangrijk om te leren observeren. Wat zie je en hoe kan je dat zo feitelijk mogelijk benoemen? Daar gaan we mee oefenen, onder meer aan de hand van video’s van je eigen spreker. Je gaat op zoek naar de authentieke vertelstijl van je spreker en je leert feedback te geven waar de ander wat mee kan. Vervolgens boren we een laag dieper en leren hoe je om kan gaan met hardnekkige gewoontes van je spreker. Ook kijken we wat je kunt bereiken met aanwijzingen in de tekst en hoe je een op maat gemaakte leesversie oplevert.

Leerdoelen: na deze masterclass kan je makkelijk uit de voeten met een verzoek van je spreker om een speech te oefenen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je dat het beste overbrengt. Je draagt eraan bij dat een spreker zichzelf blijft op het podium en dat je speech met impact wordt gebracht.

Tessa van Beest werkt 10 jaar als speechschrijver, onder meer voor de minister-president en de minister van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dag + half uur voorbereiding

Kosten: 750 euro (ex btw)

 

Masterclass: ‘Schrijven met humor’

Trainer: Malinca Verwiel

14 mei en 6 juni 2024

Humor wordt vaak gezien als bijvangst, maar dat is een ernstige onderschatting van de kracht en macht van humor. Want humor is een vorm van emotionele intelligentie, een overtuigingsmiddel waarmee je het publiek kunt raken en inspireren, betrekken en activeren. Cabaretregisseur en docent Malinca Verwiel laat je zien hoe je aan de touwtjes trekt. Hoe je je publiek kunt laten glimlachen en schateren, kunt dirigeren en ontroeren, kunt zorgen dat ze aan je lippen hangen. Daarbij put ze uit universele theaterwetmatigheden die de basis vormen van het succes van bekende tv-programma’s als De Avondshow met Arjen Lubach en Even tot hier en en uit haar rijke ervaring als cabaretregisseur van onder andere Claudia de Breij.

Opzet: Tijdens deze intensieve masterclass leer je hoe je humor gebruikt om het zware licht, het serieuze luchtig, het saaie leuk, het ingewikkelde simpel en het zure zoet te maken. Je leert de verwachtingen en vanzelfsprekendheden van het publiek over spreker of het onderwerp te identificeren en te gebruiken. Je maakt kennis met praktische humor-tools en leert hoe je die kunt gebruiken. Dat doe je door te kijken en te luisteren, door te zien wat werkt en wat niet werkt en vooral: hoe het werkt en hoe je het voor jou of voor je spreker kunt laten werken.

Leerdoelen: de deelnemers leren hoe ze in het hoofd kunnen kruipen van het publiek en met hun teksten een reactie kunnen losmaken. Ze krijgen praktische humor-tools die ze kunnen toepassen voor elke spreker, elk onderwerp en voor elk publiek.

Malinca Verwiel is oprichter van de School voor Humor & Authenticiteit en al 35 jaar bevlogen cabaretregisseur van onder andere Claudia de Breij, docent en trainer voor executives, economen, marketeers en engineers. Ook was ze een van de pioniers achter Loesje.

Dit voorjaar komt haar boek uit (Boom, Amsterdam): ‘Impact maken met humor – Hoe maak je de zaal gek?’ Een verslavende methode om je publiek te raken met humor.

 

Studiebelasting: 1 dag, half uur voorbereiding

Kosten: 750 euro (ex btw)

 

Inschrijfformulier Masterclasses

Selecteer hieronder je Masterclass en schrijf je in. Omdat de Speechschrijversvakschool een CRKBO-registratie heeft is het mogelijk om een paar trainingen ‘vrij van btw’ aan te bieden.  Als je dat op prijs stelt kunt je daarover contact met ons opnemen.   

Selecteer hieronder de masterclass (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

De Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer