Masterclasses

 

Doelgroep masterclasses

Ook al schrijf je al jaren speeches, ook al heb je een van de vaktrainingen gevolgd, toch is er altijd ruimte om (bij) te leren. Daarom biedt de Speechschrijversvakschool masterclasses aan: bijeenkomsten in kleine groepjes om wat bij te leren, wat dieper te graven, of wat meer te oefenen met iets wat nog niet altijd goed gaat.  Het aanbod wisselt iedere 6 maanden, afhankelijk van belangstelling en actualiteit.

 

Masterclass: ‘De rode draad’

Trainer: Renée Broekmeulen

Speeches bestaan uit één vloeiende tekst: een tekst voor het oor. Je kunt geen kopjes of alinea’s gebruiken om onderwerpen te scheiden en te onderscheiden. Je moet dus een andere techniek gebruiken om je luisteraars door je tekst heen te helpen, liefst zonder dat ze afdwalen van het pad dat jij met zorg hebt uitgestippelt: de rode draad. Die rode draad kan verhalend zijn of ritmisch, of, als het echt niet anders kan, met de aanwijsstok, maar is altijd een noodzakelijk instrument om je speech structuur te geven en die structuur hoorbaar en voelbaar te maken. 

Opzet: je leert hoe je concretiseringen en/of retorische stijlmiddelen kunt gebruiken om je speech  een hoorbare structuur te geven (daardoor) kracht bij te zetten. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe bedenk je een goede rode draad en hoe wikkel je die draad netjes af? Van een boeiend begin tot een sterk slot. Dat leer je tijdens deze Masterclass aan de hand van historische en actuele voorbeelden en aan de hand van je eigen speeches en die van de andere deelnemers: wat werkt, wat kan beter en mooier, samenhangender en stijlvoller? 

Leerdoelen: na de Masterclass weet je hoe je een rode draad kunt vinden en gebruiken en zo je speeches niet alleen een hoorbare structuur kunt geven, maar ze ook boeiender en beeldender maakt. 

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Masterclass: ‘Presentatiecoaching’

Trainer: Tessa van Beest

Een mooie speech schrijven, daar weten we wel raad mee. Maar een goed verhaal staat of valt met de manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Steeds vaker krijgen speechschrijvers het verzoek om samen met de spreker te oefenen. Hoe pak je dat aan? Waar let je op, hoe geef je feedback en hoe help je jouw spreker aan vertrouwen op het podium? Dat leer je in deze masterclass van speechschrijver en presentatiecoach Tessa van Beest.

Opzet: als presentatiecoach is het belangrijk om te leren observeren. Wat zie je en hoe kan je dat zo feitelijk mogelijk benoemen? Daar gaan we mee oefenen, onder meer aan de hand van video’s van je eigen spreker. Je gaat op zoek naar de authentieke vertelstijl van je spreker en je leert feedback te geven waar de ander wat mee kan. Vervolgens boren we een laag dieper en leren hoe je om kan gaan met hardnekkige gewoontes van je spreker. Ook kijken we wat je kunt bereiken met aanwijzingen in de tekst en hoe je een op maat gemaakte leesversie oplevert.

Leerdoelen: na deze masterclass kan je makkelijk uit de voeten met een verzoek van je spreker om een speech te oefenen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je dat het beste overbrengt. Je draagt eraan bij dat een spreker zichzelf blijft op het podium en dat je speech met impact wordt gebracht.

Tessa van Beest werkt 10 jaar als speechschrijver, onder meer voor de minister-president en de minister van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dag + half uur voorbereiding

Kosten: 750 euro (ex btw)

 

Masterclass: ‘De eerste klap…’ – hoe schrijf je een goede crisisspeech?

Trainer: een zeer ervaren crisisadviseur

Ben jij hoofd communicatie, woordvoerder, speechschrijver, communicatieadviseur of (web)redacteur bij een gemeente, provincie, bedrijf of non-profit instelling? En kun jij ingezet worden, of ben je weleens ingezet bij een (dreigende) crisis? Dan is het belangrijk om je goed en tijdig voor te bereiden. Want als er plotseling iets gebeurt – een storm, een staking, grensoverschrijdend gedrag, een hack, een aanslag, een grote brand – dan is het zaak om snel en passend te reageren en te communiceren. Dan moet er snel een passende tekst liggen die niet alleen zorgt voor de juiste informatie voor het juiste publiek, maar ook voor verbinding en empathie. Dan is de eerste klap een daalder waard.

Opzet: de Masterclass heeft een heel praktische insteek. Je kijkt en luistert naar voorbeelden van crisisspeeches: wat ging er goed? Wat ging er fout? Hoe kan het beter? Je krijgt een checklist en tips, maar dan is het mouwen opstropen en aan de bak. Je leert van de trainer en van elkaar. Zo leer je snel wat je moet doen en hoe je dat doet.

Leerdoelen: na deze Masterclass leer je wat de doelen van crisiscommunicatie zijn, wat er in ieder geval altijd in een crisistekst – of verklaring moet staan en wat je nu al kunt voorbereiden.

 

Studiebelasting: 1 dagdeel 

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Inschrijfformulier Masterclasses

Selecteer hieronder je Masterclass en schrijf je in. Omdat de Speechschrijversvakschool een CRKBO-registratie heeft is het mogelijk om een paar trainingen ‘vrij van btw’ aan te bieden.  Als je dat op prijs stelt kunt je daarover contact met ons opnemen.   

Selecteer hieronder de masterclass (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

De Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer