Masterclasses

Masterclasses van ervaringsdeskundigen, uit onze eigen beroepsgroep en daarbuiten, uit Nederland en daarbuiten.

Doelgroep masterclasses

Ook al heb je al jaren ervaring als speechschrijver, toch is er altijd ruimte om (bij) te leren. Daarom biedt de Speechschrijversvakschool masterclasses aan voor meer en minder ervaren speechschrijvers. Bijeenkomsten met vijf tot tien collega’s (afhankelijk van de opzet en inhoud van de masterclass) waarin je leert van de docent en van elkaar. Het aanbod zal steeds wisselen, afhankelijk van belangstelling en actualiteit.

 

Masterclass: ‘De rode draad’

Trainer: Renée Broekmeulen

Speeches bestaan uit één vloeiende tekst: een tekst voor het oor. Je kunt geen kopjes of alinea’s gebruiken om onderwerpen te scheiden en te onderscheiden. Je moet dus een andere techniek gebruiken om je luisteraars door je tekst heen te helpen, liefst zonder dat ze afdwalen van het pad dat jij met zorg hebt uitgestippelt: de rode draad. Die rode draad kan verhalend zijn of ritmisch, of, als het echt niet anders kan, met de aanwijsstok, maar is altijd een noodzakelijk instrument om je speech structuur te geven en die structuur hoorbaar en voelbaar te maken. 

Opzet: je leert hoe je concretiseringen en/of retorische stijlmiddelen kunt gebruiken om je speech  een hoorbare structuur te gevenen (daardoor) kracht bij te zetten en. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe bedenk je een goede rode draad en hoe wikkel je die draad netjes af? Van een boeiend begin tot een sterk slot. Dat leer je tijdens deze Masterclass aan de hand van historische en actuele voorbeelden en aan de hand van je eigen speeches en die van de andere deelnemers: wat werkt, wat kan beter en mooier, samenhangender en stijlvoller? 

Leerdoelen: na de Masterclass weet je hoe je een rode draad kunt vinden en gebruiken en zo je speeches niet alleen een hoorbare structuur kunt geven, maar ze ook boeiender en beeldender maakt. 

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (vrijgesteld van btw)

 

 

Masterclass: ‘Stem & Speech’

Trainer: Maria Punch

Met onze stem kunnen we overtuigen, inspireren, confronteren en geruststellen. We kunnen laten merken dat we boos zijn of begeesterd, vrolijk of verdrietig. De stem van de spreker en hoe hij of zij die stem weet te gebruiken, bepaalt voor een belangrijk deel de impact van een speech.

Opzet:

In deze masterclass draait het om stem en spreekstijl. Welke soorten stemmen en spreekstijlen zijn er? Hoe kun je die herkennen? En vooral: hoe kun je die gebruiken en beïnvloeden? 

We gaan dus goed leren luisteren  welke vocal tools er zijn en welke spreekstijlen. Daarin zit de eigenheid van de spreker en ook meteen de uitdaging. Want hoe zorg je dat de stem en de spreekstijl van de spreker de boodschap en het moment eer aandoet? Want een joviale spreker moet ook wel eens een reflectieve speech geven over een zwaar thema, en de wat meer filosofisch spreker moet ook de opening van een regenboogzebrapad aankunnen. Om te zorgen dat boodschap en boodschapper optimaal tot hun recht komen, leer je alles over de functionaliteit van vocal tools. Wat is het effect van tone of voice, tempo, toonhoogte articulatie of contrast bij een speech? En hoe pas je die functionaliteit al toe tijdens het schrijven? In deze masterclass verken je de spreekstijl van anderen en die van jezelf. Dat doen we aan de hand van fragmenten, schrijfopdrachten en veel hardop voordragen. Een interactieve sessie in een kleine groep met ruimte voor persoonlijke feedback.

Leerdoelen:

Na deze masterclass kun je vocal tools en spreekstijlen herkennen, onderscheiden en gebruiken.

Je snapt hoe stemgebruik kan bijdragen aan de impact van een speech en hoe je al tijdens het schrijven aan die knoppen kunt draaien.

Je weet hoe je je spreker kunt behoeden voor valkuilen in de presentatie en schrijft speeches die niet alleen bij het gehoor passen maar ook bij de stem van je spreker.

Maria Punch is een stemcoach en presentatietrainer met ruim tien jaar ervaring op zak. Ze heeft een achtergrond in de radiojournalistiek en is verbonden aan BNR Nieuwsradio waar ze presentatoren en podcastmakers traint. Daarnaast coacht ze sprekers in vrijwel alle sectoren: Kamerleden, ondernemers, advocaten en wetenschappers. Maria maakt deel uit van het speaker coach team van TedXAmsterdamWomen.  De afgelopen jaren maakte ze een prachtige podcast over taal: Woordwaarde, te beluisteren via https://www.bnr.nl/podcast/woordwaarde

Studiebelasting: 1 dag training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 750 euro (vrij van btw), inclusief lesmateriaal, koffie, thee, koekjes en lunch

 

 

Masterclass: ‘Presentatiecoaching’

Trainer: Tessa van Beest

Een mooie speech schrijven, daar weten we wel raad mee. Maar een goed verhaal staat of valt met de manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Steeds vaker krijgen speechschrijvers het verzoek om samen met de spreker te oefenen. Hoe pak je dat aan? Waar let je op, hoe geef je feedback en hoe help je jouw spreker aan vertrouwen op het podium? Dat leer je in deze masterclass van speechschrijver en presentatiecoach Tessa van Beest.

Opzet: als presentatiecoach is het belangrijk om te leren observeren. Wat zie je en hoe kan je dat zo feitelijk mogelijk benoemen? Daar gaan we mee oefenen. Je gaat op zoek naar de authentieke vertelstijl van je spreker en je leert feedback te geven waar de ander wat mee kan. Heb je een filmpje van je ‘eigen’ sprekers? Stuur het ons van tevoren op.

Leerdoelen: na deze masterclass kan je gemakkelijker uit de voeten met een verzoek van je spreker om een speech te oefenen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je dat het beste overbrengt. Je draagt eraan bij dat een spreker zichzelf blijft op het podium en dat je speech met impact wordt gebracht.

Tessa van Beest werkt 9 jaar als speechschrijver, eerst voor het ministerie van Algemene Zaken en nu voor het ministerie van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dagdeel + half uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Masterclass: ‘Presentatiecoaching voor gevorderden’

Trainer: Tessa van Beest

Tijdens de eerste masterclass presentatiecoaching heb je kennisgemaakt met de basisvaardigheden om met je spreker te kunnen oefenen. Hoe nu verder? Hoe boor je net een laag dieper? Wat doe je als een spreker hardnekkige gewoontes heeft die hij of zij niet zomaar afleert?

Opzet: we gaan nogmaals oefenen met de basisstappen om te presentatiecoachen. Daarna gaan we aan de slag met interventies. Je leert daarbij hoe je op een speelse en creatieve manier sprekers met ingesleten gewoontes (te hard praten, steeds naar het papier kijken, etc.) kunt helpen. We oefenen op elkaar en – indien mogelijk – met een externe spreker.

Leerdoelen: na deze masterclass voor gevorderden heb je de basisstappen van het presentatiecoachen goed onder controle. Daarnaast ben je in staat om een stap verder te gaan en door interventies met de spreker op zoek te gaan naar zijn of haar natuurlijke manier van spreken.

 

Tessa van Beest werkt 9 jaar als speechschrijver, eerst voor het ministerie van Algemene Zaken en nu voor het ministerie van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dagdeel + 1,5 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Inschrijfformulier Masterclasses

Selecteer hieronder de masterclass en schrijf je in. 

Selecteer hieronder de masterclass (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

De Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer