Masterclasses

Masterclasses van ervaringsdeskundigen, uit onze eigen beroepsgroep en daarbuiten, uit Nederland en daarbuiten.

Doelgroep masterclasses

Ook al heb je al jaren ervaring als speechschrijver, toch is er altijd ruimte om (bij) te leren. Daarom biedt de Speechschrijversvakschool masterclasses aan voor meer en minder ervaren speechschrijvers. Bijeenkomsten met vijf tot tien collega’s (afhankelijk van de opzet en inhoud van de masterclass) waarin je leert van de docent en van elkaar. Het aanbod zal steeds wisselen, afhankelijk van belangstelling en actualiteit.

Masterclass: ‘Een speech om op te dansen’

Trainer: Renée Broekmeulen

Een speech is een tekst voor het oor. De uitdaging is om dat oor te strelen, misschien zelfs een beetje te kietelen. Om wat abstract is concreet te maken en wat grijs is meer kleur te geven. Maar zeker ook om alle elementen, alle onderdelen van je speech aan elkaar te plakken. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen gebruiken we beeldende en ritmische stijlmiddelen. Metaforen en allisies, drieslagen en anaforen. En hier en daar een lekkere hyperbool, een anadiplosis of een chiasme. Allemaal taaltrucjes die helpen om een speech boeiend, overtuigend en beluisterbaar te maken.

Opzet: je leert hoe je retorische stijlmiddelen kunt gebruiken om je speech kracht bij te zetten en een hoorbare structuur te geven. Welke zijn er? Welke kun je het beste gebruiken? Hoe bedenk je ze? Dat leer je aan de hand van historische en actuele voorbeelden en aan de hand van je eigen speeches en die van de andere deelnemers: wat werkt, wat kan beter, mooier, stijlvoller? 

Leerdoelen: na de masterclass heb je kennis gemaakt met een flinke set retorische stijlmiddelen, ben je in staat om een anafoor te gebruiken om je bruggetjes te slaan, een metafoor om een rode draad te introduceren en een drieslag om een ‘clap trap’ te maken  En ja: na de masterclass weet je wat dat allemaal betekent…

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (vrijgesteld van btw)

Masterclass: ‘Storytelling, de kracht van een verhaal’ 

Trainer: Hans Dekker

Wat is storytelling precies en waarom werkt het? Welke storytelling technieken gebruik je al en hoe kun je die nog bewuster inzetten? Waar ligt de grens tussen een authentiek verhaal vertellen en het toepassen van een trucje? Tijdens deze masterclass gaan we met elkaar in gesprek over wanneer storytelling iets kan toevoegen aan een speech en hoe jij dit het best kunt toepassen.

Opzet: Tijdens de masterclass Storytelling krijg je inzicht in hoe je mensen met een verhaal in beweging kunnen krijgen. Hoe je abstracte concepten en kale feiten meer kunt laten leven voor jouw publiek. En hoe je een verhaal krachtiger maakt door persoonlijke ervaringen erin te verwerken. Je krijgt theorie aangereikt over de bouwstenen voor een passend verhaal. En tips hoe je verhalen kort, aantrekkelijk en betekenisvol kunt vormgeven. Je oefent met het vertellen van (eigen) verhalen.

Leerdoelen: na de masterclass heb je geleerd hoe je verhalen die bruikbaar zijn voor je speech herkennen en gebruiken, weet je welke bouwstenen nodig zijn om een passend en pakkend verhaal te schrijven en weet je welke storytelling technieken de effectiviteit van een speech vergroten.  

Hans Dekker is storyteller en trainer/coach. Hij treedt ook op met zijn eigen voorstelling “Dubbeltje op zijn kant”. Hij geeft trainingen voor  het Centre for Professional Learning van Universiteit Leiden (zie: www.universiteitleiden.nl/cpl/storytelling). Hans verdiepte zijn kennis aan de School voor Presentatiecoaching en volgde een coachopleiding gericht op talentontwikkeling. Hans studeerde daarnaast af als chief storyteller aan de Storytelling Academy en is lid van de Storytelling Clan (https://storytellingclan.nl/clanleden/hans-dekker).

Studiebelasting: 1 dagdeel training, 1 uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

  

Masterclass: ‘Presentatiecoaching ’

Trainer: Tessa van Beest

Een mooie speech schrijven, daar weten we wel raad mee. Maar een goed verhaal staat of valt met de manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Steeds vaker krijgen speechschrijvers het verzoek om samen met de spreker te oefenen. Hoe pak je dat aan? Waar let je op, hoe geef je feedback en hoe help je jouw spreker aan vertrouwen op het podium? Dat leer je in deze masterclass van speechschrijver en presentatiecoach Tessa van Beest.

Opzet: als presentatiecoach is het belangrijk om te leren observeren. Wat zie je en hoe kan je dat zo feitelijk mogelijk benoemen? Daar gaan we mee oefenen. Je gaat op zoek naar de authentieke vertelstijl van je spreker en je leert feedback te geven waar de ander wat mee kan. Heb je een filmpje van je ‘eigen’ sprekers? Stuur het ons van tevoren op.

Leerdoelen: na deze masterclass kan je gemakkelijker uit de voeten met een verzoek van je spreker om een speech te oefenen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je dat het beste overbrengt. Je draagt eraan bij dat een spreker zichzelf blijft op het podium en dat je speech met impact wordt gebracht.

Tessa van Beest werkt ruim 8 jaar als speechschrijver, eerst voor het ministerie van Algemene Zaken en nu voor het ministerie van Financiën. Ze traint ambtenaren in duidelijk schrijven en is gecertificeerd presentatiecoach.

Studiebelasting: 1 dagdeel + half uur voorbereiding

Kosten: 300 euro (ex btw)

 

Masterclass: ‘Drogredenen herkennen en weerleggen’

Trainer: Paula Steenwinkel

‘Een drogreden is een argument dat de waarheid of geldigheid van een standpunt slechts schijnbaar onderbouwt’. Dat is volgens Paula Steenwinkel de definitie van een drogreden. Maar logisch en schijnbaar liggen vaak dicht bij elkaar. Niet alleen in discussies, maar ook in speeches worden drogredenen gebruikt. Om drogredenen te vermijden is het belangrijk om ze te herkennen. En wat doe je als iemand anders drogredenen gebruikt? 

Opzet: In deze Masterclass leer je hoe je een drogreden kunt herkennen, wat het verschil is tussen een drogreden en een logisch argument en hoe je drogredenen kunt weerleggen. Dat doen we aan de hand van actuele voorbeelden.

Leerdoelen: na de masterclass heb je kennis gemaakt met de meest voorkomende drogredenen, het soms subtiele onderscheid tussen bijvoorbeeld een ad hominem en terechte kritiek op een persoon, en heb je de principes van het weerleggen onder de knie.

Extra: de deelnemers krijgen het boek ‘Drogredenen’ cadeau!

Studiebelasting: 1 dagdeel

Kosten: 300 euro (vrij van btw)

 

Masterclass: Hoe schrijf je een mooie, persoonlijke lintjesspeech?

Trainer: Renée Broekmeulen

PacelleIeder jaar worden in Nederland tussen de 4500 en 5000 lintjes uitgereikt. Aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan. Die mensen moeten op passende wijze in het zonnetje worden gezet. De lintjes druppelen het hele jaar door, met een flinke regenbui de dag voor Koningsdag. In sommige gemeenten moet de burgemeester dan zoveel lintjes tegelijk uitreiken dat dat voor een extra uitdaging zorgt: hoe schrijf je al die individuele verhalen mooi aan elkaar? 

Opzet: een lintjesspeech is bijzonder omdat het altijd over een persoon gaat; een persoon die iets bijzonders heeft gedaan voor mens en maatschappij. In het dossier van het Kapittel van de Civiele Orden vind je vaak lange lijsten met activiteiten en prestaties, maar die opsommen zou de speech lang en saai maken. Je moet dus op zoek naar aanvullende bronnen. Naar anekdotes, voorbeelden, een rode draad. De uiteindelijke tekst moet kort maar krachtig zijn, passend en persoonlijk. En hoe bedenk je een ‘kapstok’ voor een reeks lintjesspeeches? 

Leerdoelen: je leert hoe je de informatie voor een lintjesspeech verzamelt en selecteert, hoe je met een goede rode draad en door het gebruik van concretiseringen en stijlfiguren de speech persoonlijk en aantrekkelijk kunt maken.  

Studiebelasting: 1 dagdeel

Kosten: 300 euro (vrij van btw)

Inschrijfformulier Masterclasses

Selecteer hieronder de masterclass en schrijf je in. 

Selecteer hieronder de masterclass (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

De Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer