Vaktraining Speeches Schrijven

 

Doelgroep

Dit is een tweedaagse vaktraining voor mensen die willen leren hoe je een boeiende en overtuigende speech schrijft voor een ander. Voor je minister of staatssecretaris, je burgemeester of wethouder, je CdK of gedeputeerde, je CEO of manager. 

Trainer: Renée Broekmeulen

Ik schrijf al bijna 25 jaar iedere week, iedere maand speeches voor politici en bestuurders, en geef al bijna 20 jaar trainingen aan speechschrijvers die werken bij de overheid of in het bedrijfsleven. Ik weet daardoor hoe de theorie werkt in de praktijk, hoe je kunt zorgen voor de perfecte match tussen spreker, publiek en schrijver, kortom: hoe je – voor een ander – een speech schrijft die blijft plakken.

Inhoud training: de acht taken van een speechschrijver

 

Een speech is geen ‘gewone’ tekst, maar een tekst voor het oor, en dat vraagt om andere technieken, om andere woorden, om een andere structuur en een andere stijl. Een speech moet bij de luisteraars passen, bij de gelegenheid en het moment, maar ook bij de spreker; als je voor een ander schrijft is dat een extra uitdaging. Zeker omdat een speech zelden in een vacuüm tot stand komt: als speechschrijver moet je ook leren omgaan met je rol als adviseur, vaak in een complexe omgeving. Om een passende speech te schrijven heeft een speechschrijver acht taken; deze taken komen allemaal aan de orde tijdens deze vaktraining.

Taak 1: de speech past bij de spreker

De uitdaging voor een speechschrijver is een tekst schrijven die bij de spreker past, wie dat ook is. Dus moet je je verdiepen in de taal van je spreker, moet je weten wat hem of haar drijft en inspireert, maar ook wat je spreker leest en luistert. Hoe meer je weet, hoe beter je je spreker snapt, hoe passender de speech is die je schrijft.

Taak 2: de speech past bij de luisteraars

Wie zijn de luisteraars? Wat willen ze horen? Maar ook: wat wil je dat de luisteraars oppakken van de speech? Dat zijn een paar van de vragen die een speechschrijver altijd moet zien te beantwoorden voordat je kunt gaan schrijven. Want de antwoorden vertellen je welke boodschap je kunt laten beklijven, welke argumenten en voorbeelden het beste zullen overtuigen, welk verhaal het meeste zal boeien, welke woorden je wel en welke je beter niet kunt gebruiken. En alleen dan kun je een passende speech schrijven, een speech die boeit én overtuigt.

Taak 3: de boodschap is overtuigend

De basis van een heldere speech is een heldere boodschap. Een boodschap die kort en bondig is, maar ook boeiend en prikkelend. Een boodschap die je vervolgens moet aankleden met argumenten, met beelden en voorbeelden. Zo maak je je speech overtuigend. Omdat de boodschap vaak moet worden afgestemd met de omgeving van de spreker, besteden we ook aandacht aan de rol van de speechschrijver als adviseur.

Taak 4: de structuur is hoorbaar

Een heldere speech heeft ook een heldere structuur: wat bij elkaar hoort staat bij elkaar in een logische volgorde. Met andere woorden: je moet zorgen voor een hoorbare rode draad in je speech. Dat is belangrijk omdat je luisteraars niet kunnen terugbladeren; je moet ze bij de eerste tonen vastpakken en tot het slotakkoord niet meer loslaten.

 Taak 5: de speech is concreet

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, wordt vaak gezegd. Dat geldt niet alleen voor visuele beelden, maar ook voor concretiseringen. Concretiseren betekent: abstracte zaken begrijpelijk en toegankelijk maken en ze ‘op het netvlies’ van de lezer zetten. Of je nu wil informeren en/of overtuigen: concrete voorbeelden helpen daarbij. Voorbeelden waar de luisteraar zich iets bij kan voorstellen, die aansluiten bij zijn of haar belevingswereld. Verhalen vertellen (storytelling) is een vorm van concretiseren.

Taak 6: de speech is geschreven voor het oor

Schrijven voor het oor betekent dat je niet alleen duidelijke taal moet gebruiken, maar ook op zoek moet naar woorden die het abstracte concreet maken, die saai spannend maken en gewoon bijzonder. Dus geen vaktaal of vaagtaal, geen kantoortaal of jargon, geen schrijftaal maar speechtaal. En bedenk altijd: taal is nooit neutraal, dus kies je woorden met zorg, kies woorden die overtuigen. dat noemen we framing….

Taak 7: de speech is stijlvol en aantrekkelijk

Om te zorgen dat je speech aantrekkelijk is om naar te luisteren, gebruik je retorische stijlmiddelen: om je speech beeldend te maken en om er pathos en ritme aan toe te voegen. Welke stijlmiddelen kun je gebruiken en hoe zet je ze zo goed mogelijk in?

Taak 8: de presentatie is goed voorbereid

Om te zorgen dat een mooie tekst zo goed mogelijk overkomt, is het verstandig om je spreker te helpen met de voorbereiding. Tijdens deze vaktraining leer je hoe je dat kunt doen en waar je op moet letten.

 

 

 

Open training of incompany

U kunt kiezen voor een incompanytraining met een groep mensen uit uw eigen bedrijf of organisatie of voor een open training met mensen uit andere werkomgevingen.

Kosten open training: 1500 euro 

Studiebelasting: 2 dagen (4 dagdelen)

Niveau: beginner

Kosten incompany training: neem contact op en ik maak een offerte.

 

Inschrijfformulier Vaktraining Speeches Schrijven

Vul hieronder het formulier in en meld je aan voor de Vaktraining Speeches Schrijven.  

Datum (verplicht veld)

Renee_zwart-wit

Speechschrijversvakschool

Oprichter en eigenaar: Renée Broekmeulen.

Adres

Laan van Meerdervoort 448
2563 BG Den Haag

Telefoonnummer